[vc_row][vc_column][jnews_element_newsticker compatible_column_notice="" newsticker_title="Breaking" newsticker_icon="fas fa-bell" autoplay_delay="3000" newsticker_animation="vertical" number_post="5" post_offset="0" enable_autoplay="true"][/vc_column][/vc_row]

[gtranslate]

Отявлен наш икономист каза колко ще стане страшно след удължаването на бюджета

Удължаването на държавния бюджет за тази година може да действа не повече от три, максимум четири месеца. За това са категорични както икономисти, така и Министерството на финансите. В случай че не бъде прието удължаването, парите няма да стигнат още през януари.

Ако не бъде удължен бюджетът, ще действа ограничението на разходите от януари 2022 година, когато също нямаше бюджет и действаше този от 2021 година. Според финансиста Лобомир Дацов предложението на служебното правителство за удължаване е адектватно на ситуацията.

„Това, което те са внесли, им дава възможност за една по-голяма гъвгавост, не е въпросът за сроковете, чака се правителство, което да поеме отговорност за политиките и в по-дълъг от една година срок“, каза той пред БНТ.

Удълженият бюджет предвижда да се запазят основните социални параметри – размер на минималната работна заплата, пенсиите, социалните плащания и намалените ставки по ДДС.

„Предходната година, включително тази ние взехме доста неразумни решения като държава най-малко правителството ни и в следствие на това има един чек, който е предявен за плащане и той трябва да бъде осребрен.

Нито работодателите, нито синдикатите са доволни от предлаганото удължаване. Това заявиха техни представители в сутрешния блок на БНТ.

„Работодателите са щастливи, те подкрепят един лош бюджет , защото и те знаят, че може да има и по-лош, между другото и аз го знам“, каза Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“.

„Няма да се съглася с господин Манолов, че работодателите са щастливи. Не, не са щастливи, защото и сегашното предложение далеч не е доброто предложение за България“, отговори Добри Митрев, председател на БСК.

Синдикатите настояват за повече социални разходи и актуализация на заплатите, работодателите напротив не искат актуализация на заплатите, без да се работи за увеличение на растежа на икономиката.

„Не само минималната, всички доходи трябва да се повишат, във връзка с тази инфлация, която ни е затиснала, това обедняване дето ни е подгонило трябва да бъде спряно в някаква точка“, коментира Димитър Манолов.

„Прогнозите, които бяха направени от средносрочната бюджетна прогноза, са твърде оптимистични. На няколкостотин километра от нас има война, имахме няколко години абсолютен застой заради COVID-19“, заяви Добри Митрев.

Според финансисти обаче напротив разходите не трябва да се раздуват, а да се намалят.

„Поне около 3 млрд. номинално трябва да бъдат намалени разходите, както щете да го гледате“, каза Любомир Дацов.

Очаква се депутатите да гласуват закона за удължаване на бюджета без много поправки, в случай че не бъде подготвен нов от евентуален редовен кабинет.

 

Прочетете цялата статия тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.