[vc_row][vc_column][jnews_element_newsticker compatible_column_notice="" newsticker_title="Breaking" newsticker_icon="fas fa-bell" autoplay_delay="3000" newsticker_animation="vertical" number_post="5" post_offset="0" enable_autoplay="true"][/vc_column][/vc_row]

[gtranslate]

Министърът на енергетиката: Правителството „Петков“ е нанесло щети за милиони при директното договаряне на газ

„Правителството на Кирил Петков е нанесло щети за милиони на бюджета при директното договаряне на газ“, твърди министърът на енергетиката Росен Христов, който обясни, че вече е предал доклада в прокуратурата. Държавното обвинение и разследващите органи ще трябва да преценят дали твърденията му се опират на факти.

Едно е ясно – след смяната на модела за доставка и промяната на ръководството на „Булгаргаз“ цената за потребителите падна драстично – с 45 % за ноември.

„Искахме да разговаряме с „Газпром“, но те не са отговорили към момента. Самият факт, че отворихме преговори с тях принуди другите доставчици да се конкурират. Ние нямахме газ за месец напред. Ние заварихме липса на газ и брутално високи цени, които икономиката отказа да плаща“, допълни той.

Според министъра падането на цените на синьото гориво не единствено обвързано с борсовите цени.

„Нашата цена в момента е по-ниска от тази на борсата през август. Цената, която сме обявили е 130 лева на мегаватчас. Ние купуваме почти наполовина на борсовата цена. Сделките през август са сключени с компании „МЕТ“ и посредници“, коментира енергийният министър.

Росен Христов е категоричен, че при редовното правителство е нанесена щета за милиони заради директно договаряне. Той добави, че цялата документация е предадена на прокуратурата. 

Служебният министър на енергетиката Росен Христов отговори на бТВ и за цените на тока, горивата и природния газ и защо шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ е извън строя в момента?

Вчера вечерта шести енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“ е изключен от електроенергийната система на страната.

„След пуска установихме теч в охладителната система на генератора. В момента се правят тестове, за да установят причината на теча. Става проблем за технически проблем неядрената част на блока“, уточни министърът и добави, че реакторът е в нормален режим. „Надявам се проблемът да не е по-тежък.“, добави той.

Горивата

„Какво се получава, ако ние забраним износа на горива от „Лукойл“. Всичко остава в България – ние не можем да го потребяваме. Всичко се пълни в хранилище.

Те няма да има къде да го слагат и спират да произвеждат. Ние ограничихме нерегламентираният изход. Това е обсъждано с Христо Алексиев.

„Лукойл“ произвежда горива, които в България и ЕС не се ползват. Те се продават в трети страни. Ако те не се изнасят, ще остане тук.

Ако се запълнят хранилищата, ще намалят производството. Изключително е важно за българския потребител „Лукойл“ да работи, защото така ще се намалят на цените“.

Според него в момента печалбата на компанията не остава в България.

„Ние сега се радваме на най-ниските цени в Европа. Ако се намали производството им, цените скачат, уволняват хора или евентуално спират.

Ние имаме отговорност към нашите съседи. Не можем да се изключим от общия пазар“, допълни енергийният министър.

Той добави, че изключението от ползването на руския петрол не засяга продажбата на горива.

„Ние имаме задължения да поддържаме енергийната сигурност в региона“, подчерта Росен Христов.

Прочетете цялата статия тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.