[vc_row][vc_column][jnews_element_newsticker compatible_column_notice="" newsticker_title="Breaking" newsticker_icon="fas fa-bell" autoplay_delay="3000" newsticker_animation="vertical" number_post="5" post_offset="0" enable_autoplay="true"][/vc_column][/vc_row]

[gtranslate]

Д-р Борислав Цеков: Нови избори ще накажат точно тези партии

Дори Слави Трифонов да направи подписка за референдум за президентска република, тя няма да мине през Конституционния съд. Само Велико народно събрание може да промени съотношението на властите в държавата. Това каза в интервю за „Марица“ експертът по конституционно право д-р Борислав Цеков. 

– Д-р Цеков, възможно ли е в този състав на парламента да се създадат тематични мнозинства, които да опитат да поправят конституцията, без да се налага да се свиква Велико народно събрание?

– При този състав на парламента се съмнявам, че може да се оформи такова мнозинство. По-скоро ще е като част от един по-цялостен пакет от действия, който е свързан със съставянето на правителство и с неговата програма. Тогава би могло, но трябва да се има предвид, че възможностите за промяна от обикновеното Народно събрание, които се оферират в пространството, са твърде ограничени. Настоящият парламент не може да прави промени в съотношенията на властите, определени от конституцията. Само Велико народно събрание може да ги направи – така че, каквито и заявки да има, реалностите и действащата уредба са в тази посока.

– Значи, ако искаме големи промени, то задължително винаги опираме до Велико народно събрание?

– Промени, които се отнасят до изменения в съотношението на властите, в изменение на конституционните органи. Примерно да се орежат правомощия на една власт или да се дадат нови на друга. Тези промени може да се правят само от Велико народно събрание – всичко останало е в компетентността на сегашното.

– Към нови избори ли вървим?

– Ще се направят всички възможни опити за съставяне на правителство и по-скоро ще видим редовен кабинет, ако не с първия, то с третия мандат, но зависи вече на кого ще бъде даден. Предсрочните избори изглеждат най-вероятен изход, но те са и най-вредният за държавата. На следващите избори ще бъдат наказани партиите, които най-много пречат за съставяне на правителство, които отказват диалог в името на големите цели, които са пред нацията. Вече имаме една такава наказана партия, която бе изхвърлена от политиката и от властта – тази на Слави Трифонов. Да се готвят следващите!

– Трябва ли да взимаме на сериозно идеите на Слави Трифонов за президентска република? Ще се стигне ли наистина за референдум за такова нещо?

– Не! Маргинална партия – маргинални идеи! Заедно с това – напълно невъзможни и конституционно недопустими идеи. Референдум за промяна на формата на държавно управление е недопустим, защото, ако използваме лексиката на господин Трифонов, суверенът е решил, че такъв тип промени може да се правят единствено от Велико народно събрание, а не с референдум. И това е изключително от компетентността на ВНС, която никой друг, включително национален референдум, не може да изземва.

Това повелява конституцията, така че и да се опитат да събират някаква подписка, Конституционният съд ще я спре. Както навремето спря част от въпросите за национален референдум, който пък бе иницииран от тогавашния президент Росен Плевнелиев. Няма да има такъв референдум, каквото и да си приказваме на политическо и махленско ниво.

– Какви са възможностите на ГЕРБ да получи мнозинство с неофициална подкрепа от някои партии?

– Това е изцяло политически въпрос – хипотетично е възможно. Забелязват се някои първоначални индикации, че се върви към такъв развой на събитията, но аз си оставам умерен скептик за това.

– А какво отражение ще имат у нас междинните избори в САЩ на 8 ноември, които може да променят мнозинствата в Конгреса и Сената. Прогнозите са, че Републиканската партия може да вземе и двете камари. Да очакваме ли промяна в подкрепата за Украйна? 

– У нас трябва да се осъзнае нещо, което като че ли не се разбира. Двете американски партии не са хомогенни субекти – те са сложни коалиции от разнородни идеологически течения, тематични организации и отделни политически крила. Те имат свои по-крайни крила, които не приемат политиката на партията, но тяхното влияние е пределно малко. Разбира се, те са гласовити и когато техният глас не съответства на европейските разбирания, този глас се хиперболизира тук, в Европа.

По отношение на Украйна – това, което прави администрацията на Байдън, има пълната подкрепа и на двете партии – и на Демократическата, която има мнозинство, и на Републиканската, която досега е в опозиция. Няма кой знае какви различия в мнозинствата на двете партии. И Демократическата партия има една крайна левица – нещо като американско „Възраждане”, да речем, която е против политиката на Байдън.

Онзи ден 30-тина конгресмени от крайната левица излязоха със свои предложения за политиката към Украйна, за незабавни преговори с Русия и т.н. Това е едно малцинствено мнение, което не определя политиката на партията. По същия начин и в Републиканската партия има една крайна десница, която си има и свои конгресмени, и публични говорители – един от тях е често цитираният в Европа водещ по Fox News Тъкър Карлсън. Там може да се видят някои от организациите, които са неправителствени, но са част от съзвездието около Републиканската партия – на ветераните, на фондация „Херитидж”, които са финансирани от един от мощните спонсори на републиканците – мултимилиардера Чарлз Кох.

Становището на тази крайна десница, което, подчертавам, е малцинство, също е различно от мнозинството в партията по отношение на Украйна. То се състои в това, че крайната десница казва, че не може да се подписва празен чек на Украйна. Те казват: „Ние също имаме финансови нужди за решаване“. Според тях помощта, която се оказва, трябва да е много по-ясно контролирана, конкретна и целева. Това са вътрешнополитически дебати, които са и предизборни. Има обаче факти, които трябва да се знаят, преди да се говори какво ще стане, когато републиканците вземат мнозинство.

– Кое роди американската Червена вълна?

– Републиканската партия със сигурност ще получи сериозно мнозинство в Долната камара и така ще има Червена вълна (цвета на партията). Това изцяло се дължи на президента Доналд Тръмп и на подкрепата, която има за него. Много е вероятно да се получи и червена победа в Сената, но там нещата са още на кантар. Дори при такива мнозинства трябва да се знае, че законът за ленд лийз, на който се базира военнотехническата помощ и въоръженията, които се доставят на Украйна, не може да бъде отменен!

Дори да предположим, че и мнозинството в Републиканската партия се съгласи с крайната десница и опита за направи съществени промени или да отмени този закон в долната камара, това ще се сблъска вероятно с бариерата в Сената. Защото там не е достатъчно да имаш мнозинство от 50+1, а за да минат закони, много често е необходимо да има поне 60 сенатори, заради т. нар. „процедура по филибустеринг”. Тя стимулира в Сената да се търсят консенсусни решения. Няма никакъв шанс нито Демократическата, нито Републиканската партия да имат 60 сенатори мнозинство.

– Значи при републиканско мнозинство чакаме повече контрол върху разходването на помощта, но не и кардинална промяна в политиката?

– Това, което очаквам, е да има по-ясен контрол върху отпускането на военната и икономическа помощ за Украйна, а президентът Байдън си остава на власт, независимо кой е в Конгреса.

– И все пак, ако влязат много конгресмени, които споделят желанието на Русия войната да се спре сега и да не се връщат окупирани територии, това не е ли проблем?

– Малцинствата в двете партии, които искат това, сумарно не правят мнозинство. Какви са вътрешнополитическите дебати, до които се стига до крайните решения в американската политика, в случая няма никакво значение. Виждаме, че дори в една на практика диктатура, каквато е Руската федерация, в онова, което те наричат „парламент”, но дори и там от време на време се чуват гласове на депутати или фракции, които критикуват Путин. И това по никакъв начин не влияе на официалната политика на Москва. По същия начин това, че има някакви политически малцинство в американската система, по никакъв начин не влияе на посоката, която има американската политика, особено на международната арена.

– Чакаме ли завръщането на Доналд Тръмп на изборите през 2024-та?

– Много е вероятно и до голяма степен зависи от убедителността, с която успеят да спечелят републиканците на 8 ноември. Ако за кандидатурата на президента Тръмп мога да кажа, че е „много вероятна”, то това, за което мога със сигурност да кажа и на 100% е вероятно, е това, че на следващите избори ще имаме, ако не Тръмп, то поне тръмпист в Белия дом. Най-вероятната фигура – а той вече тича по тъчлинията и загрява, е губернаторът от Флорида  Рон де Сантис. Това са очакванията – Тръмп или про-Тръмп кандидат.

Визитка

Борислав Цеков е доктор по конституционно право в Института за държавата и правото при Българската академия на науките. Той е председател на Института за модерна политика. От ноември 2015 г. е член на Консултативния конституционен съвет при омбудсмана, а от март 2017 до октомври 2019 г. е член на правния съвет на президента Румен Радев.

 

 

Прочетете цялата статия тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.