[vc_row][vc_column][jnews_element_newsticker compatible_column_notice="" newsticker_title="Breaking" newsticker_icon="fas fa-bell" autoplay_delay="3000" newsticker_animation="vertical" number_post="5" post_offset="0" enable_autoplay="true"][/vc_column][/vc_row]

[gtranslate]

Разлом и обрат в НС! „Български възход“ вече подкрепят военната помощ за Украйна НА ЖИВО

Изненада по време на дебатите в Народното събрание за отпускане на военна помощ за Украйна. Вчера от партията на Стефан Янев „Български възход“ бяха против подпомагането на Киев във войната с Москва. Днес обаче подкрепят решението, защото „изразяват солидарност с украинския народ.

Дебатът започна при ясно разпределение на силите. ГЕРБ, „Демократична България“, „Продължаваме промяната“ и ДПС се обявиха за изпращането на военна помощ и допълниха, че е трябвало да я дадем отдавна, защото сме в условия на непровокирана агресия.

„Смятаме, че има два важни въпроса, върху които трябва да се фокусираме. От една страна, това решение има елемент на политическа декларация относно отношението на държавата ни към ситуацията в международните отношения, спазването на принципите на ООН, войната в Украйна, и отношението към държавата-агресор и държавата-жертва. По тази тема нямаме различия“, обясни лидерът на „Български възход“ Стефан Янев. 

Според него, обаче, има риск с предоставянето на военна помощ за Украйна да намалим нашите отбранителни способности. 

„Ние вече сме много закъснели. Сега имаме шанс да поправим грешката и да застанем до нашите съюзници“, каза Ананас Славов от „Демократична България“.

„Тук е застрашен украинският народ. Заплашен е от изтребление. Това е непровокирана агресия. България трябва да се върне от правилната страна на историята“, каза Георг Георгиев от ГЕРБ.

На обратния полюс в залата са БСП и „Възраждане“ с аргумент, че даването на военна помощ на практика ни въвлича пряко във войната.

„Проектът е прибързан, неподготвен и чисто политически мотивиран. Има декларация на НС за осъждане на руската агресия. Днес се ражда една коалиция на войната, което ще доведе до тежко разделение“, каза Кристиан Вигенин от БСП.

„Евроатлантическата сбирщина се опитва да вкара България във война. Повечето държави не дават оръжие. Това е под външен диктат, а мнозинството българи са против“, заяви Ангел Георгиев от „Възраждане“.

„Цинизъм е да дадеш старо оръжие и да казваш, че оголваме нашите въоръжени сили. Предоставяйки помощ сме заедно с нашите партньори“, заяви Даниел Лорер от „Продължаваме промяната“.

Дебатът по темата продължава.

 

 

Прочетете цялата статия тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.