[vc_row][vc_column][jnews_element_newsticker compatible_column_notice="" newsticker_title="Breaking" newsticker_icon="fas fa-bell" autoplay_delay="3000" newsticker_animation="vertical" number_post="5" post_offset="0" enable_autoplay="true"][/vc_column][/vc_row]

[gtranslate]

Министерският съвет взе извънредно решение за украинските бежанци – ето как ще изкарат зимата

България ще продължи програмата за настаняването на украинските бежанци, като те отново ще бъдат преместени в държавни бази. Това заяви вътрешният министър Иван Демерджиев на брифинг в Министерския съвет.

„Предвидили сме необходимите места и възможности за това. Ще се даде 15-дневен срок до средата на месеца хората, които са настанени в хотели, да бъдат преместени в подходящи бази. Само България и още две държави – Кипър и Ирландия, дават такава закрила за неограничен период. От друга страна искаме да сме сигурни, че в зимните условия, които предстоят, тези граждани ще бъдат настанени в подходящи места и няма да се налага преместването им в тежки климатични условия“, каза министърът.

Министърът на туризма Илин Димитров заяви, че финансовите средства, които България отделя, са сериозни дори на фона на останалите държави членки в ЕС. Дотук са изплатени близо 523 млн. лв., като 200 млн. от тях са за сметка на бюджета и около 300 млн. лв. – по европейски програми и фондове, обясни той.

„Важно е да сме наясно с възможностите си. Не оставяме никого на улицата, нуждаещите се от закрила ще бъдат настанени в държавни бази и грижата за тях ще продължи. Искам да благодаря на хотелиерите, които отвориха хотелите си още при първата вълна“, каза Димитров.

Димитров увери, че всички средства на хотелиерите ще бъдат изплатени, като до края на тази седмица ще бъдат входирани всички безспорни плащания, които държавата е начислила. В рамките на 15 дни хотелиерите ще могат да подадат жалби, като всяка една то тях ще бъде разгледана.

Той посочи, че има три варианти, заради които не са били изплатени суми. „Първият е, ако лицето е напуснало хотела и продължава да се води регистрирано там, ако е започнало работа и не е съобщило в рамките на месец или ако е настанено в повече от един хотел. Има и четвърти проблем – той е софтуерен и е свързан с декларациите за изхранване“, обясни министърът. 

Прочетете цялата статия тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.