[vc_row][vc_column][jnews_element_newsticker compatible_column_notice="" newsticker_title="Breaking" newsticker_icon="fas fa-bell" autoplay_delay="3000" newsticker_animation="vertical" number_post="5" post_offset="0" enable_autoplay="true"][/vc_column][/vc_row]

[gtranslate]

Елена Йончева участва в откровена дискусия за войната във формат ЕС-Израел

Представителството на ЕС в Израел и Форумът за стратегически диалог на Европейската лидерска мрежа ELNET организираха среща на 30 опитни дипломати, служители и експерти по сигурност от Европа и Израел в Тел Авив. Целта на разговорите беше да се обсъдят важните отношения между ЕС и Израел, световните и регионалните предизвикателства, споразуменията на Авраам и руската агресия срещу Украйна.

ELNET е най-важната организация, която е посветена на укрепването на връзките между Европа и Израел, основани на споделени демократични ценности и стратегически интереси.

Днес въпросът е как войната в Украйна да не прерасне в глобална. Израел се опитва да поддържа добри отношения както с Киев, така и с Москва. Откритите канали за комуникация могат да помогнат Израел да играе важна роля като посредник. Затова ЕС не трябва да оказва натиск върху държавата да вземе страна, заяви Елена Йончева. Тя присъства на форума като вицепрезидент на Делегацията на ЕС за връзки с Израел.

Но какво прави ЕС да прекрати войната? ЕС няма стратегия, която да накара Украйна и Русия да седнат на масата на преговорите, коментира още Елена Йончева. Като журналист съм отразявала редица събития – в Ирак през 2003 г., в Сирия през 2013 г., в Украйна през 2014 г., и знам как понякога политици и журналисти се опитват да представят ситуацията по опростен начин. Какво се случи с тези страни, което не поискахме да видим навреме? Войната в Ирак доведе до дестабилизация на Близкия Изток и до бежанска вълна в Европа, в Сирия – до създаването на Ислямска държава и терористични заплахи. В Украйна неизпълнението на Минските споразумения, по които Франция и Германия бяха гаранти, доведе до война, която може да прерасне в ядрена.

Днес нямаме достатъчно информация какво точно се случва в Украйна. Няма дебати какво доведе до тази война. С този подход трудно ще спрем войната в Украйна, каза тя.

Срещата премина по правилата на Чатъм Хаус. Те позволяват откровен поверителен разговор, в който участниците са освободени от необходимостта да се съобразяват с това, че позициите им ще бъдат детайлно оповестени.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

Прочетете цялата статия тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.