[vc_row][vc_column][jnews_element_newsticker compatible_column_notice="" newsticker_title="Breaking" newsticker_icon="fas fa-bell" autoplay_delay="3000" newsticker_animation="vertical" number_post="5" post_offset="0" enable_autoplay="true"][/vc_column][/vc_row]

[gtranslate]

Гешев категоричен: Няма да допусна политическа намеса в независимата съдебна власт

Работна среща на ръководството на Прокуратурата на Република България и представители на ПГ “БСП”.

За близо 30 години, в които работя като магистрат, почти не се е случвало да бъде чут гласът на действащите магистрати и на академичната общност. Не е нужно да харесвате това, което ще чуете от нас, но няма друг начин да се повиши чувството за справедливост на българските граждани, без да се проведе този диалог.

Втората причина да отправя тази молба за диалог е – изтичащото време, в което трябва да има законодателни проблеми за всеобхватна правна реформа за осигуряване сигурността на гражданите. Както и предвидимост.

Становището на ПРБ и моето становище като магистрат и практикуващ юрист е, че от доста дълго време не се решават проблемите в законодателен план. Ние се борим с последствията и то палеативно – до следващата катастрофа, убийство, до следващия случай.

Ние сме готови да разговаряме, дали ще бъдем чути – не мога да кажа. Ние ще изпълним всяко решение на законодателната власт, но докато съм главен прокурор, няма да допусна политическа намеса в независимата съдебна власт.

В отговор на лидера на БСП Корнелия Нинова, която поиска прокуратурата да даде конкретни предложения:

Имаме предложения още преди 2 г., за шофьорите, които управляват МПС след употреба на алкохол и наркотици. Имаме предложения за изменения, включително когато е причинена средна телесна повреда или смърт, включително за отнемане на МПС.

– 2 години обаче имаше разговор не за това, а за хладилника ми, дипломата, за какво ли не.

Промените в НК и НПК са извършвани на парче с цел да се потуши репутационен проблем. Това е борба с последствията, а не с причините. За да има реформа, трябва да има коренно различна визия за промяна на модела. Правилата, с които разполагат българските магистрати, са неефективни!

Обществените очакванията към нас са, че можем да решим всички проблеми в държавата, а нямаме правомощия и нямаме задължение да ги решим. Имаме правомощия в наказателното правосъдие, което е 10% от всички случаи. А в останалите 90%, в които не участва българската прокуратура, дали всичко е идеално?

– Формализмът, който беше посочен като проблем във всички доклади на ЕК, кога беше отстранен? Дали е отстранен?

Ние съзнаваме, че има проблеми в съдебната система. Аз знам, че липсва контрол върху магистратите, но този проблем е законодателен.

– Защо беше закрита Специализираната прокуратура и организираните престъпни групи масово работят на макс – аз няма да коментирам.

Всяка смърт е трагедия, всеки човешки живот е безценен, само че това ще продължава, докато не се решат определени проблеми на законодателството. Никой колега от Европа не може да разбере как работим с този инструмент (действащото законодателство) и постигаме такива резултати. Можем с часове да говорим кои са негодните инструменти.

– Защо в продължение на 20 години не се приема закон за лобизма? В много държави има такива закони, за да се регламентират определени взаимоотношения.

– А за закона за вещите лица имам отговор – никой не го интересува.

– Проблемът с вещите лица е трагичен – една експертиза може да продължи с години. Има варианти, предлагани през годините , и този проблем не се решава. Водещите модели в Европейския съюз могат да се приложат.

– Аз съм за съдебен контрол само на част от отказите за образуване на досъдебни производства – по дела за убийства, полицейско насилие, дела от обществен интерес. Против съм за всеобхватен контрол, това ще доведе до блокиране на целия съд. Трябва да се прецени внимателно по отношение на каква категория да има контрол от съда, за това се налага конституционна промяна.

– Трябва да има разделение на властите – аз не бих си позволил да поискам вашата оставка, това би означавало пряко нарушение на Конституцията и законите на страната. Вие какво може да си позволите, е ваша субективна преценка, на вашето познаване на законите.

Явно интересът на избирателите на г-н Божанков не са цените, не е газът, не е правосъдието… За нарушение на принципа на разделението на властите ще ви посоча и едно конституционно решение – реш. № 9 от 2011 г. на КС. Аз ще продължа своите усилия с необходимото търпение.

 

 

Прочетете цялата статия тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.